Galerie dobrých zpráv

Pracujeme s fortelem i v této době. Společně čelíme koronavirové hrozbě a novým výzvám. Všechna naše střediska se nyní snaží ochránit své klienty a pracovníky před nákazou. Napříč celou Diakonií se šijí roušky, koordinují dobrovolní pracovníci, hledají cesty, jak ulevit klientům a jejich rodinám, kteří nemohou využívat zavřených služeb.

Přes každodenní starosti si ale všímáme kolik milosrdenství a dobra se kolem nás děje. Dává nám to naději, že společně tuto krizi zvládneme.

sad-man-2857248_1920Naše sbírka pomáhá rodičům samoživitelům i lidem se zdravotními problémy

Na kontě naší Sbírky na pomoc při současné pandemii COVID 19 se sešlo přes 660 tis. Kč. Díky nim už první lidé obdrželi přímou finanční pomoc. Mezi nimi jsou i paní Jana a pan Honza. Jejich příběhy jsou v něčem unikátní svojí naléhavostí, ale zároveň pro dnešní náročnou dobu typické. Současná situace tvrdě dopadla právě na rodiče samoživitele a lidi, kteří se potýkají se zdravotními problémy.

Celý článek

Našich Dopisů pro radost si všiml i Český rozhlasDSCN6221 (1)

Do domovů pro seniory míří stovky dopisů pro radost. Některé píšou dospělí, další děti, které je doplňují i kresbami. Projekt organizuje Diakonie, podle které si senioři čtou psaní i víckrát za sebou a některým u takového dárku tečou slzy dojetím. V domovech pro seniory jsou totiž stále zakázané návštěvy. Aby se tam vzkazy od lidí dostaly co nejjednodušší cestou, zájemci nemusí ani na poštu.

Přečtu si celý článek na webu Českého rozhlasu.

Pamatujeme na pomoc dětem v nouzi a jejich rodinám

000501_05_005775

Projekt Krabice od bot dělá prostřednictvím tisíců laskavých lidí již několik let před Vánoci radost ohroženým dětem. Epidemie koronaviru prohloubila jejich problémy. Rodiče dětí s postižením jsou už dva měsíce na péči sami. Jejich děti nemohou chodit do školy, stacionářů ani na terapie, které jim pomáhaly zvládat dopady jejich postižení. Speciální školy pro děti s postižením se navíc už do prázdnin neotevřou. Prohloubily se problémy rodin v sociální tísni, které přišly o příjmy a nedosáhnou na podporu státu. Nezbývá tak na školní pomůcky, obědy nebo kroužky. Pro děti, kterým rodina nemůže pomoci s online výukou, protože nemají počítač, žijí s prarodiči, nebo jejich rodiče nerozumí česky, bude návrat do školy velmi obtížný. Věříme, že příznivci projektu dokáží projevit svou solidaritu nejenom o Vánocích a požádali jsme je o pomoc.

95820897_2564861650443349_3388797039847407616_oDomov pro seniory v Krabčicích slavnostně a šťastně zakončil svou dobrovolnou karanténu

Zaměstnanci domova se spolu se svými klienty dobrovolně na téměř měsíc zavřeli v karanténě. Podařilo se jim tak ochránit obyvatele domova před nákazou a získat více času a prostoru na adaptaci na novou situaci. Protože v současné době jsou již dostupnější ochranné zdravotní pomůcky a rychlotesty, mohl domov v Krabčicích svou karanténu 30. dubna slavnostně ukončit. Prohlédněte si krátkou reportáž, kterou v Krabčicích natočila ČT.

Do Dohdimgf0c7c9d9fa2e802e923d55db5fa6f8pisů pro radost se zapojily i základní školy

Seniorům v domovech posílaly vzkazy, dopisy, obrázky a namluvené básničky či vtipy i děti z několika škol po celé republice. Děkujeme a zdravíme děti a jejich učitele do ZŠ Amosv Psárech u Prahy, do ZŠ Ing. M. Plesingera Božinova v Neratovicích, ZŠ Tuháčkova v Brně a do pražských škol Můj Projekt v Praze a ZŠ a MŠ U Santošky.

DSCN6211 (1)Dopisy pro seniory mají velký ohlas u veřejnosti a také u seniorů

Během pár týdnů, kdy naše iniciativa probíhá, k nám došlo na 300 krásných dopisů, obrázků a vzkazů, které jsme předali do domovů Diakonie po celé zemi. Z domovů nám chodí milé fotky a zpětná vazba. Třeba jako z Myslibořic: "... musím říci, že naši obyvatelé měli z dopisů radost. Někteří samozřejmě nechápou, kdo jim to píše, někteří by i rádi odepsali. Záleží na obsahu dopisu, ale většinou senioři říkali: To jsme doma také dělávali, také jsme měli zahradu, také jsme měli zvířátka, to je krásný obrázek, také jsem ráda psávala dopisy, obrázek si vystavím a budu se na něj dívat…“

Podrobnější článek si přečtěte zde.

matka s dítětem ctverecProstředky ze sbírky Diakonie už pomáhají lidem v nouzi

V současné době je na kontě sbírky přes 600 tisíc Kč. Velké poděkování patří našemu zřizovateli Českobratrské církvi evangelické, která darovala 300 tisíc Kč.

Získané prostředky rozdělujeme pečlivě na základě doporučení odborníků z našich dluhových a občanských poraden, azylových domů a dalších zařízení Diakonie. Do dnešního dnes jsme zpracovali dvě kola žádostí. Nový termín podávání žádosti je do 5. května 2020.

Podrobnosti najdete v podrobnějším článku.

safe_image.phpObyvatelé chráněného bydlení vyráběli přání pro své blízké venku

Klienti Diakonie v Brně se se snaží být aktivní a užiteční i v době karantény. Nejenom, že se spřátelili s moderními technologiemi, které jim dávají nahlédnout do domovů svých blízkých nadálku, ale také sami aktivně posílají přání a vzkazy ven.

Celý článek z brněnského deníku si přečtete zde.

000142_02_001467Lidé vyjadřují svoji podporu pečovatelkám milými vzkazy na sociálních sítích

V České republice pracuje v sociálních službách přes 100 tisíc lidí, z toho 65 lidí v přímé péči. V těžké době to nemají vůbec snadné. Vedle zdravotníků, hasičů, pokladních a dalších patří do „první linie“. Proto jsme otevřeli iniciativu, kde lidé mohou vyjádřit svoji solidaritu s pečovatelkami prostřednictvím poděkováním na FB, Instagramu, třeba formou milého vzkazu nebo videa.

Možná i vy chcete poděkovat někomu, kdo se stará o vaše prarodiče nebo další členy rodiny https://www.dekujemepecovatelkam.cz/

91786236_2624104557875150_4670305106472730624_oModerní technologie ulehčují život

Diakonie Písek

Díky obětavým pracovníkům mohou senioři z diakonického domova v Písku být v kontaktu s okolním světem prostřednictvím "návštěv přes skype".  Pro pečovatele v domově vyrobil syn jedné ze zaměstnankyň na své 3D tiskárně ochrané štíty, které lépe chrání obyvatele domova i jejich pečovatele. Díky za takové mladé lidi, kteří myslí na potřebné.

93995817_1509478699211692_5820629775068168192_oKoncert pod okny pro seniory

Diakonie Vsetín

Seniory v domově Vyhlídka potěšila koncertem na zahradě Kamila Polonyová (aktuálně soutěží v Superstar :-)) & Daniel Jakubík, kteří přišli svým vystoupením zpříjemnit obyvatelům domova již přes měsíc trvající karanténu, kdy nemohou vídat své blízké.

94812082_2384380568331368_7335855797139668992_oNové pomůcky pro děti s postižením

Diakonie Praha

Klienti Rané péče Diakonie se můžou těšit na spoustu nových pomůcek, které vlastnoručně vyrábějí pracovnice služby v čase, kdy nemohou s klienty pracovat přímo. Až se konzultace v rodinách zase vrátí do běžného režimu, vše společně vyzkouší.

O92686555_3174510999249695_2904251203313467392_nbčanská a dluhová poradna radí klientům on-line a telefonicky

Diakonie Most

Místo problémů s dluhy rady ohledně výpovědí. Takové dotazy teď častěji řeší pracovníci občanské a dluhové poradny při Diakonii v Mostě. Nabízejí konzultace na dálku prostřednictvím telefonu nebo skypu.

D94889869_3218477691519692_2050807086673035264_oobrovolníci pomáhají s nákupy pečovatelské službě pro seniory

Diakonie Západ

V Plzni se ochotní dobrovolníci zapojili do pomoci s nákupy pro klienty pečovatelské služby. Pomáhají zaměstnanci, který má zásobování na starosti a běžně tráví v obchodě s nákupním seznamem v hodnotě deset tisíc i několik hodin. Za současných podmínek je to vítaná pomoc, která zkrátí čas v obchodě.

91462658_1689387987869031_8724915003112554496_oRouškovník pro Čáslav

Diakonie Střední Čechy

Středisko ve spolupráci s místní restaurací v centru okénko, kde si potřební lidé zdarma mohou vyzvednout látkovou roušku pro vlastní potřebu. Rouškovník zásobují dobrovolníci, kteří roušky šijí. Zásilka roušek do Čáslavy putovala také od kolegů z Diakonie Litoměřice.

Ivana

Chcete, aby se zprávy z vašeho střediska objevily na této stránce? Napište mi prosím email a přiložte hezkou fotku. Ivana Dingová, dingova@diakoniespolu.cz