Komu pomáhá naše sbírka na pomoc při současné mimořádné situaci

23. dubna 2020

Současná koronavirová krize dopadla na všechny. Někdo se s tím pere lépe, někdo hůř a někdo se neobejde bez pomoci ostatním. Právě na ty cílí naše sbírka. Komu pomáháme?

Komu pomáhá naše sbírka p
23. dubna 2020 - Komu pomáhá naše sbírka na pomoc při současné mimořádné situaci

ČÍSLA A FAKTA

Během března výrazně vzrostl počet osob využívajících ošetřovné, a to o celých 333,5 tisíc.

V profesích, které jsou současnou situací přímo ohroženy, pracuje 750 tisíc lidí.

čtvrtina domácností má celkové úspory menší než 10 tisíc Kč.

Nejvíce ohroženy jsou ženy. V 87 % jsou to právě ony, které se starají o děti. O seniory pečují z 80 % ženy a v případě stálé péče opouští zaměstnání ten, kdo má nižší příjem – většinou opět žena.

Komu sbírka pomáhá?

Výtěžek sbírky je určen konkrétním lidem a rodinám, které se v souvislosti se současnou krizí kolem Covid-19 dostali do těžkých existenčních problémů. Myslíme především na lidi žijící v chudobě a dlouhodobě tíživé sociální situaci, neúplné rodiny, lidi s postižením či lidi pečující o své blízké. Mnozí z nich propadnou nouzovým sítem pomoci státu (například jsou v exekucích či zaměstnáni na DPP apod.).

Kolik peněz bude rozděleno?

V současné době je na kontě sbírky přes 500 tisíc Kč. Velké poděkování patří našemu zřizovateli Českobratrské církvi evangelické, která darovala 300 tisíc Kč.

Jak lze požádat o příspěvek?

Získané prostředky rozdělujeme pečlivě na základě doporučení odborníků z našich dluhových a občanských poraden, azylových domů a dalších zařízení Diakonie. Do dnešního dnes jsme zpracovali dvě kola žádostí. Nový termín podávání žádosti je do 5. května 2020.

Komu už jsme pomohli?

Paní Tereza měla život dost složitý i před nástupem koronavirové epidemie. Jako svobodná maminka pečuje o dvě nezletilé děti, je zadlužená a stále čeká na vyřízení invalidního důchodu. Přivydělává si brigádním vyučováním češtiny pro cizince, což může dělat i online. Kvůli vyhlášení karantény ale nemohla nastoupit od dubna do nového zaměstnání, které jí mělo pomoci dorovnat věčně napjatý rodinný rozpočet. Než se situace v naší zemi zase vrátí do normálu, bude pro paní Terezu pomoc ze sbírky zásadní.

Paní Eva pobírá částečný invalidní důchod. Navíc Eva pečuje o svého mentálně postiženého strýce, se kterým sdílí jednu domácnost. Donedávna rodinný rozpočet vylepšovala Evina práce - na DPČ uklízela v jedné sociální službě. Ta ale kvůli současné situaci s koronavirem přerušila činnost. Eva o práci přišla. Měsíčně to pro ni znamená ušlý zisk 3.500,- korun, bez nich je život složitější pro oba.

Pan Petr pobírá jen částečný invalidní důchodu a je ve velmi obtížné sociální situaci. Žije sám. V posledních měsících si přivydělával formou brigád. O tuto možnost přišel kvůli omezením v souvislosti s epidemií koronaviru. V současné době je vzhledem ke karanténě pro něj téměř nemožné najít si trvalé zaměstnání.

Více příběhů najdete zde.